Hva er coaching?


Coaching er verken veiledning, rådgivning eller terapi.

Coaching er en samtaleform. Coachen stiller spørsmål som skaper refleksjon og som videre kan gi klarhet i tanker som du (fokuspersonen) har grublet på. En coach skal ikke ha en egen agenda og skal ikke legge føringer, men skal i stedet gjøre deg i stand til å gjøre valg basert på dine egne verdier og tankemåte. Du har de beste svarene for ditt liv.


Som coach vil jeg noen ganger utfordre deg og noen ganger dele mine observasjoner, men jeg vil gjøre mitt beste for å være en nøytral sparringspartner - og jeg vil aldri fortelle deg hva du skal gjøre.

"Gi en mann fisk og han har mat for en dag. Lær en mann å fiske og han har mat resten av livet." Sitat: Ukjent.
"Coaching isn't therapy. It's product development with you as the product." - Fast Company
"A life coach does for the rest of your life what a personal trainer does for your health and fitness." - Elaine MacDonald

Hvordan foregår en samtale?

Coaching er en samtaleform der du står i fokus. Coachen skal være en nøytral sparringspartner som stiller spørsmål, og du finner selv svarene. Det er opp til deg å bestemme tema og retning. Tema kan være hva som helst, men samtalene skal være konstruktive, ha et positivt fokus, og vi jobber ikke med fortid - kun nåtid og fremtid. I enkelte situasjoner finnes ikke den ideelle løsningen. Er du da villig til å vurdere de løsningene som faktisk finnes?


Du setter deg et mål for samtalene våre ut fra det tema som du har valgt. Trenger du at vi bruker hele den første samtalen på å finne riktig formulering så gjør vi gjerne det. De neste samtalene skal også ha et delmål som sier noe om hva du ønsker å få ut av den konkrete samtalen. Hva ønsker du at skal være annerledes når samtalen er over?


Valg av tema
Tema for coaching kan i utgangspunktet være nesten hva som helst. Det kan være karriere/jobb/studier, økonomi, venner og familie, partner/kjærlighet, form/kropp/helse, utdanning eller personlig utvikling, moro/fritid/avkobling, fysiske omgivelser. På hvilket område av livet ønsker du å gjøre en endring? Kanskje det er en helomvending du står overfor? Står du ved et veiskille og trenger å bli mer bevisst på egne ønsker og muligheter? Eller har du kanskje noe du ønsker oppnå, eller et prosjekt du vil gjennomføre?


Jeg tilbyr ikke samtaleterapi, men en løsningsorientert samtaleform

Dersom du er i en krisesituasjon eller trenger å ventilere om en ekstra vanskelig situasjon så anbefaler jeg deg i stedet å ta kontakt med en psykolog eller gestaltterapeut. Har du økonomiske vanskeligheter så finnes det økonomiske veiledere du kan ta kontakt med.

Det å ha behov for å ventilere er helt naturlig, men coachingsamtaler er ikke et sted hvor man kun ventilerer. I samtaler med meg er det alltid fokus på å finne ut av hva det underliggende behovet ditt er og hva konkret du kan gjøre for å få behovet møtt, endre situasjonen eller evt. se på den fra en ny vinkel. Det kan oppleves terapeutisk, men er ikke terapi som sådan. Ser du forskjellen?


Er du i tvil om coaching er det du har behov for? Send meg gjerne en melding via skjema på nettsidene eller via direktemelding på instagram-profilen, så finner vi ut av det sammen.

Her er noen eksempler på tema, mål og samtalemål:

Dette er rammen for en 45 min. coachingsamtale hos meg:


▪️ 2-3 min: Sjekk-inn

Jeg sjekker inn med deg og vi sørger for at vi er på samme planet. Har det skjedd noe spesielt siden sist? Er hodet egentlig et helt annet sted?
▪️ 5 min: Målsetning for samtalen
Hva er temaet du ønsker ta opp? Hva ønsker du konkret å få ut av samtalen? Hva ønsker du å sitte igjen med når samtalen er over? (F.eks. en form for klarhet eller konkrete "actionpoints"?)  Hvordan skal du kunne måle om dagens mål er oppnådd?
▪️ Ca. 30 min: Selve coachingsamtalen
▪️ 5-7 min: Oppsummering/avslutning
Har vi oppnådd målet? Evt. hva gjenstår? Hva blir veien videre?


Tips: Dersom du bruker tid på å formulere målet før vi snakkes så får du mer tid til selve coachingsamtalen, men vi kan godt gjøre det sammen.


NB! Dersom du ikke setter et mål er det ikke en coachingsamtale. Da er det bare en vanlig samtale, og du har ingen garanti for at samtalen går i den retningen du ønsker. Det er fordi jeg som coach bruker målet som navigasjon. Å sette målet for samtalen er ditt ansvar. Det er din "bestilling".

Eksempel 1:
- Tema: Et prosjekt jeg drømmer om å gjennomføre som jeg har utsatt.
- Mål: Å komme i gang med prosjektet.
- Delmål for første samtale: Finne ut hvorfor jeg utsetter/selvsaboterer.
- Delmål for andre samtale: Finne ut hva det første steget i prosessen bør være, og finne en tidsfrist for når det skal gjennomføres.

Eksempel 3:
- Tema: Ansvarlighet.
- Mål: Være i stand til å dyrke frem en kultur av ansvarlighet på jobb.
- Delmål for første samtale: Finne måter jeg kan holde meg selv og andre ansvarlige, på en systematisk men også hyggelig måte.

Eksempel 2:
- Tema: Mistrivsel på jobb.
- Mål: Finne ut hva som skal til for å trives, og komme frem til konkrete ting å gjøre for å bedre trivselen.
- Delmål for første samtale: Kartlegge mine egne verdier og hva som er viktig for meg i jobbsammenheng.

Eksempel 4:
- Tema: Stress.
- Mål: Finne gode måter å håndtere stressende situasjoner på jobb.
- Delmål for første samtale: Kartlegge hvilke situasjoner som trigger stress og hvilke faktorer som gjør at jeg opplever de stressende. 

Praktisk info

Tidspunkt

Jeg har satt av tirsdager til coaching, og er relativt fleksibel på klokkeslett, så lenge det settes mellom kl. 13-17. Jeg foreslår som regel kl. 13 dersom du ikke har annet forslag.


Coachingsamtalene er på 45 minutter. Hvor ofte og hvor mange ganger vi sees er noe vi blir enige om, men de fleste av de jeg snakker med har satt opp time hver 3. eller 4. uke. Det er fordi det skal være tid til refleksjon mellom samtalene, kanskje har du fått noen aha-opplevelser du trenger å prosessere, og kanskje du har fått noen tanker om noe du ønsker å gjøre til neste gang og trenger tid til det.


Betaling

Jeg tilbyr for tiden coaching til 600 kr pr videosamtale, som foregår via FaceTime eller lignende som vi på forhånd blir enige om. Vipps er foretrukket betalingsmåte, og jeg sender vipps-krav etter hver samtale. Om du ønsker å overføre via nettbank er det også helt ok, men gi i så fall beskjed  på forhånd.


Rabatter

Samtaler koster kun 500 kroner dersom du er student eller i annen situasjon med behov for rabatt.


Spørsmål?
Ønsker du coaching eller har du spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt!


Send meg en uforpliktende melding via skjemaet på denne siden. Om du ikke helt finner de riktige ordene så ikke la det stoppe deg. Det er ikke en eksamensinnlevering. Du kan for eksempel starte med å fortelle meg om hva du drømmer om eller hva som gjør at du vurderer coaching. 

Ta kontakt


Fyll inn skjemaet, så vil jeg svare så fort jeg kan. Jeg ser frem til å høre fra deg.

 
 
 
 
 
Ved å sende inn dette skjemaet samtykker jeg til informasjonsbehandling som beskrevet i personvernerklæringen (se lenke til pdf nedenfor).